Épül a Zsuzsivasút

Debrecen, 2011. október 16. -- Megkezdődött a Zsuzsi Erdei Vasút Európai Unió által támogatott fejlesztése. A projekt három részből áll. Hármashegyalja végállomáson többfunkciós épületet emelnek, csillagvizsgálóval. Folyamatban van két jármű felújítása, melyek nyitott kilátókocsiként illetve kerékpárszállító kocsiként állnak majd forgalomba, beépített kerekesszék-emelővel.

 © Hoványi Péter

kőszállításhoz Uba kocsik is érkeztek Nyíregyházáról

© Hoványi Péter

a sínrendszer a régi marad

© Hoványi Péter

betonaljas, „c” rendszerű felépítmény készül

Az épület és a kocsik tavaszra készülnek el. A pálya és kapcsolódó létesítményeinek felújítása, bővítése jelenleg is tart, teljes vágányzár mellett. A rendelkezésre álló összegből mintegy kilenc kilométeren újul meg a vasúti pálya. Ezen belül teljesen átépül Erdészlak és Hármashegyalja állomás, és helyreállítják a Sámsoni úti kitérőt. Három új megállóhely és hat akadálymentesített peron épül, a városi szakaszon élősövény fogja majd közre a pályatestet. A munka jelenleg több területen folyik. A kijelölt szakaszokon 100% aljcsere mellett, a pálya a korábbi homokágyból zúzottkő ágyazatba kerül.

A kőszállításhoz Uba kocsik is érkeztek Nyíregyházáról, melyek a tervek szerint hamarosan munkába állnak. A sínrendszer a régi marad, és továbbra is talpfák tartják majd alá a pályát. Kivétel ez alól a 48-as út melletti 1700 méteres szakasz, ahol betonaljas, „c” rendszerű felépítmény készül. Egy másik projekt keretében a debreceni végállomás is átépül, így elmondhatjuk, hogy hamarosan egy teljesen új Zsuzsivasút várja látogatóit.

© Hoványi Péter

Hármashegyalja, éppen egy évvel korábban

© Hoványi Péter

hamarosan egy teljesen új Zsuzsivasút várja látogatóit

Témakör: